Farma so zvieratkami môže v rámci návštevy dovolenkových atrakcií poslúžiť nielen ako zábava pre deti. Dôležitý je jej neviditeľný, no o to viac atraktívnejší význam, ktorý v sebe ukrýva. A tým sú priaznivé účinky zvieratiek na človeka.

Farma so zvieratkami patrí medzi obľúbené detské atrakcie. Deti milujú zvieratká hneď z niekoľkých dôvodov. Pri kontakte s nimi sa tešia a keď sa ich dotýkajú, majú príjemné pocity. Pri hre s nimi zas objavujú životné princípy, čím dostávajú možnosť zažívať dôsledky akcie a reakcie – čo dávajú, to dostávajú. Pri zvieracích kamarátoch je to zvyčajne radosť, ktorú prejavujú úsmevom. Je úplne jedno, či sa hrajú so slimákom, pozorujú kozičku, naháňajú psíka, alebo hladkajú mačičku. Spojenie so zvieratkami má na ne pozitívne účinky.

 

Animoterapia nielen pre deti

Liečenie pomocou zvierat je prastarou metódou, ktorej sa oficiálne uznanie dostalo až v minulom storočí. Vzniklo niekoľko druhov animoterapie, v našich končinách je známahipoterapia prostredníctvom koní, canisterapia, pri ktorej sa používajú psy, či terapia s použitím mačiek nazývaná felinoterapia. Každá z nich je špecifická a určená na liečbu osobitých zdravotných ťažkostí týkajúcich sa fyzickej bolesti, problémov s motorikou, alebo duševných či emocionálnych zranení. No podstata, na ktorej je terapia zvieratami založená, je u všetkých rovnaká. Zvieratká pôsobia na človeka nepodmieneným rešpektom a láskou, ktorú sú schopné empaticky prejaviť a vyslať k tomu, kto práve ten rešpekt a lásku potrebuje prijať a vďaka zvieraťu sa to podarí.

 

 

Farma so zvieratkami na Donovaloch

 

Zvieratá sa ľahko dostanú k duši dieťaťa

Špeciálne svet detí býva často dospelými nepochopený a práve zvieratá dokážu do ich vnútorného sveta preniknúť a dať ich duši to, čo potrebujú. Mnohé však nemajú možnosť byť so zvieratkami v každodennom kontakte, avšak spojenie s nimi im môžeme ako rodičia dopriať aj v rámci prevencie, nielen v prípade zdravotných problémov. A to napríklad tak, že ich raz za čas vezmeme na zvieraciu farmu.

 

Farma so zvieratkami, kde žijú miniatúrne podoby zvieratiek

Hlavné mesto detí – Donovalkovo, vytvorilo vo svojom areáli domov pre zvieratká. A nie obyčajné. Sú také „mini“, asi ako naše ratolesti v porovnaní s nami dospelými. Na minifarme žijú miniovečky, minikozičky, minisomárica, minikobylka, minipony, drobné alpaky, chlpaté zakrpatené králiky či morčatá. Všetky sú oddané pomáhať deťom k úsmevu a dobrým pocitom, ktoré sú najlepšou prevenciou proti ochoreniam. Je možné sa ich dotknúť aj kŕmiť. Za každý dotyk a malý kúsok potravy dokážu mnohonásobne odmeniť. Veď napokon, vedecky je dokázané, aké rôznorodé účinky majú zvieratá na ľudí. Aj tie z minifarmy, aj keď sú v mini podobe, pozitívne pôsobia na emocionálne a fyzické zdravie. Možno viac na deti, ako na nás dospelých, pretože tí najmenší sú otvorení, nebojácni, prívetiví ale hlavne vo vzťahu k zvieratám bezpodmieneční.

 

Zvieratká deťom rozumejú

Prísť medzi zvieratká, byť s nimi aspoň chvíľu v kontakte, pozorovať a pohladkať ich je liečivou formou zábavy, ktoré ocenia nielen deti, ale aj rodičia. Zvieratká niekedy rozumejú detskej duši viac ako my dospelí a liečia ju bez slov, len tým, že dokážu v deťoch vzbudiť bezpodmienečnú radosť. Na minifarme v Donovalkove sa môžu deti navyše dozvedieť zaujímavosti o zvieratkách, ktoré sa im sotva dostali do uší.