Donovaly ponúkajú množstvo možností na výlet s deťmi a to po svojich ako aj autom či na bicykli. Počuli ste už o Špaňodolinskom banskom vodovode, do ktorého v minulosti stekala voda až z Prašivej? Ide o historický unikát, ktorého návšteva zanechá v človeku obraz toho, akú obrovskú moc má živel voda, keď dokáže dať do pohybu stroje.

Donovaly sú miestom, kde sa môžete vrátiť aj niekoľkokrát a vždy objaviť niečo nové. Pretože kebyže chcete prebádať tento región a jeho okolie, potrebovali by ste aj niekoľko týždňov. Výletovať z tohto miesta sa dá do všetkých strán, dokonca aj do vzduchu. Ale poďme teraz „k vode“ do Španej doliny.

 

Miesto, kde stekala voda 400 rokov

Špaňodolinský vodovod vedie Starohorskými lesmi a je najstarším vodovom na Slovensku. Dlhý 36 kilometrov privádzal skoro 400 rokov vodu z vysočín Nízkych Tatier až z Prašivej do údolia. Jeho zrod sa datuje na 16. storočie, kedy sa v tomto kraji ťažila meď, striebro a dokonca údajne aj zlato. Na pohon ťažných aj banských strojov potrebovali silu, ktorú im ponúkla práve vysokohorská voda. Tá dala stroje do pohybu a to vďaka skonštruovaniu technicky jednoduchého vodovodu. Vznikal po etapách a bol funkčný zhruba do začiatku 20. storočia.

 

Po stopách vodovodu

Z vodovodu zostali už len pozostatky, ktoré je možné vidieť na jeho pôvodnej trase – dnes využívanej turistami a cyklistami. Keď by ste sa vybrali po jeho stopách, tak z Donovalov do Banskej Bystrice vás k nemu povedie modrá alebo zelená značka. Križuje cestu za Jelenskou skalou pri kamennom múre akvaduktu a nájdete tu aj informačnú tabuľu, ktorá vám o vodovode povie viac.

A možno na tomto mieste zažijete okrem veľkého kusu histórie a čerstvého vzduchu aj energiu ducha tvorcu Špaňodolinského vodovodu. Totižto s myšlienkou, ako využiť vysokohorskú vodu, vraj prišiel na smrť odsúdený majster, ktorý vďaka tomuto nápadu dostal milosť a mohol naďalej žiť. Dopátrať sa však k jeho menu sa zatiaľ ešte nikomu nepodarilo. Jedno je ale isté a to sila vody, vďaka ktorej sa na tomto mieste mohlo toľko kopať, až sa vykopalo zlato…

 

Špaňodolinský vodovod