A 19.század vége felé jelentek meg az első turisták Donovalyn, a Korytnicai fürdő megnyitása után.
Budapestről és a környék nagyobb városaiból jöttek a turisták.
Az első sportesemény Donovalyn az 1923 focicsapat felállítása volt, amely az elsők között volt a Besztercebányai járásban.
1929-ben megalakult az első síklub Besztercebányán, és ezután kezdtek Donovalyra járni edzésekre.

Donovaly történelme

Sport hotel

Sport hotel

Az első igazi beruházás 1936-ban kezdődött a Sporthotel felépítésével. A szálloda 1938-ra készült el és ugyanekkor húzták fel az első sífelvonót Donovalyn, közvetlenül a szálloda mögött. (most nyaralók vannak a pálya helyén)

A szálloda volt az első amelybe bevezették az áramot 1938-ban, valamint rendelkezett hideg és meleg vízzel a szobákban.

Donovalyról 

Donovaly előnyeihez tartozik közelsége Magyarországhoz, és az, hogy már viszonylag kevés hó esetén is kiválóan alkalmas a síelésre. Donovaly legmagasabb pontja 1402 m.

Felvonók: 2 ülő- és kabinos, 14 húzólift. Pályák: 1 fekete (legmagasabb pontja 1360 m, hossza 1325 m, kapacitás 1350 fő óránként), 3 piros, 2 kék, a pályák hossza összesen kb. 11 km. A sífutópályák hossza kb. 40 km.

Múlt és Jelen

Donovaly valamikor a XVII. században alakult, több település összeolvadásából: Mistriky, Buly, Polianka, Misuty, Hanesy és Sliacany.

A falu 17. századi szénégető telep helyén, a 18. század elején a besztercebányai bányaigazgatóság területén alakult ki. Csakhamar a környező szénégető települések központja lett. Oklevél először 1710-ben említi. Lakosai fakitermeléssel és kohászattal foglalkoztak.